luni, 24 decembrie 2007

Trist

La o plimbare prin oras, observ cat de frumos e impodobid orasul; si chiar e. Fata de acum 10 ani, cand inca nici nu se visa la vreo decoratiune, in afara de cele pentru brazii proprii si personali. E atat de frumos sa vezi toate beculetele care lumineaza deasupra capului, si sa simti cu adevarat atmosfera de sarbatoare.

Pacat. Pacat totusi, ca intreaga sarbatoare de Craciun a devenit o industrie, un bun motiv ca sa scoata vanzatorul de la colt un ban. Inca din noiembrie incep sa apara in fata magazinelor tot felul de mesaje cu “Sarbatori fericite!” si de figurine (gen Rudolph, Frosty the Snowman), care sa anunte venirea iernii, si totodata venirea sarbatorilor (a se observa ca personajele sunt 100% autohtone). Si apar tarabe, cu o varietate surprinzatoare de cadouri, de maruntisuri, pungi pentru cadouri, hartii de impachetat, si multe altele nementionate.

Asta a devenit Craciunul pentru noi? Un motiv ca sa scoatem profit? Nu ma intelegeti gresit, nu cred ca nu e corect sa cumparam cadouri, dar nu sa facem comert inainte cu o luna, cu atat mai mult cu cat traditia spune ca decoratiunile se pastreaza din Ajunul Craciunului (24 decembrie) pana la Boboteaza (6 ianuarie). Unde sunt colindatorii imbracati in haine populare, unde sunt cadourile facute de mana? Unde dispar toate astea? A inceput procesul de americanizare, si nu e bine. E chiar trist...

Cu toate acestea, va urez sarbatori fericite si sa fiti cat mai veseli si mai bucurosi. Sa fiti iubiti si toate cele! Craciun fericit!

Niciun comentariu: